Geçici Barınma Alanlarında Çocuk Hakları Temelinde Sağlanması Gereken Koşullar

Geçici Barınma Alanlarında Çocuk Hakları Temelinde Sağlanması Gereken Koşullar

6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli ve 10 ilimizi etkileyen depremde yakınlarını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken nitelikli barınma alanı ihtiyacının arttığını görüyoruz. Barınma alanı koşullarının çocukların ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde düzenlenmediği takdirde ikincil afetlere ve başka hak ihlallerine yol açabildiğini biliyoruz. Barınma alanlarında çocuklar özelinde sağlanması gereken koşulları sıraladığımız bilgi notumuzu ve kontrol listesini paylaşıyoruz.

Bu bilgi notunda işaret ettiğimiz koşullar, devletin bu tür krizlerde yerine getirmesi gereken yükümlülüklerini ifade etmektedir. Alanda çalışan kişilerin ve örgütlerin ise kaynakları elverdiği ölçüde bu koşulları sağlamaları önerilmektedir. Bu çerçevede yapılan çalışmaları ve ihtiyaçları takip etmeye devam ediyoruz.

Deprem bölgesinde barınma alanlarının ihtiyaçlarını takip etmek isteyen kamu kurumları/görevlileri ve sivil toplum örgütleri için hazırladığımız kontrol listesini 10 görsel ve ekteki linkten toplu olarak erişilebilecek dokümanda paylaşıyoruz.

Dayanışmayla,

Afet- Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi